Kurssikuvaukset

YKSILÖOPETUS: 

Osallistumismaksu 390 euroa sisältää yksilöopetuksen, vähintään yhden valinnaisen työpajan, vapaan pääsyn Kesämusiikin tapahtumiin ja kyyditykset Nurmeksessa.  Kukin opiskelija saa yksityisopetusta 5 x 45 min. Opettajat voivat oppilaiden toiveet huomioiden antaa opetusta myös luokkatunteina, jolloin opiskelijoiden on mahdollista kuunnella toistensa tunteja. 

Instrumentit: huilu, traverso (Mikael Helasvuo), klarinetti (Harri Mäki), piano (Tuija Hakkila, Antti Hotti, Anna Laakso), viulu (Cecilia Zilliacus, Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch), barokkiviulu ja viola d´amore (Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch), alttoviulu (Lilli Maijala), sello (Robert Cohen, Lauri Angervo, Johannes Rostamo), barokkisello (Johannes Rostamo), urut ja cembalo (Markku Mäkinen) HUOM! Voit myös opiskella molempia soittimia (esim. 2 urkutuntia, 3 cembalotuntia jne.) harmonikka (Veli Kujala). Kamaripianistina toimii Mariola Aniolek.


MESTARIKURSSI VAKITUISILLE KAMARIMUSIIKKIYHTYEILLE:

Mestarikurssi vakiintuneille kamarimusiikkikokoonpanoille jousikvartetit, pianotriot, jousitriot,...). Opettajina toimivat mestarikurssien opettajat. Tunteja annetaan 5x45min ja osallistumismaksu on 260 €/yhtyeen jäsen. Kurssimaksuun kuuluu yksi valinnainen työpaja sekä vapaa pääsy konserttisarjan esityksiin.  

VALINNAISET TYÖPAJAT: (valitse ja merkitse ilmoittautuessasi lisätietolomakkeeseen)

Valitse allaolevista (A-H) työpaja(t) ja merkitse ilmoittautumisen yhteydessä lisätietolomakkeeseen. Työpajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja kapasiteetin puitteissa. 

A) KAMARIMUSIIKKI Kamarimusiikkiopetusta Kesäakatemian opiskelijoista kootuille ryhmille duoista kvintetteihin. Ilmoita mahdollisesta ryhmätoiveesta ilmoittautumisen yhteydessä. Ryhmät ja niiden työstämät teokset päätetään ilmoittautumisajan loputtua ja kappaleiden nuotit lähetetään kamarimusiikkikokoonpanon jäsenille kesäkuun aikana. Kamarimusiikkitunteja annetaan 3x60min.

B) KAMARIMUSIIKKIA TAITEILIJAN KANSSA tarkoittaa sitä, että yksi kamarimusiikkiryhmän jäsenistä on joku festivaalin taiteilijoista, joka toimii samalla ryhmän opettajana. Nämä ryhmät ja niiden työstämät teokset päätetään ilmoittautumisajan loputtua ja kappaleiden nuotit lähetetään kamarimusiikkikokoonpanon jäsenille kesäkuun puolessa välissä. Kamarimusiikkitunteja annetaan 3x60min.

C) BAROKKITYÖPAJA MODERNEILLE SOITTAJILLE
Työpajassa tutustutaan urkuri Markku Mäkisen johdolla barokin ajan musiikin esittämiseen! Työpajassa on mahdollisuus saada ohjausta sekä soolo-ohjelmistossa (pianistit tutustuvat cembalolla soittamiseen) että continuo-soitossa, kunkin opiskelijan tarpeen mukaan. Työpajaan voi tuoda myös barokin ajan kamarimusiikkia! Opetusta annetaan 3x90min ryhmätuntimuodossa.

D) ESIINTYMISVALMENNUKSEN JA TEATTERI-ILMAISUN TYÖPAJA 
Vapisevatko kädet? Salpautuuko hengitys? Lyövätkö aivot paniikkinappulaa?
Esiintymisvalmennuksen työpajassa hankitaan työvälineitä esitystilanteen kohtaamiseen erilaisten harjotteiden ja teatterileikkien avulla. Pajassa keskitytään tutkimaan esiintymistä, tiedostamaan sen vaiheita sekä tunnistamaan omaa käyttäytymistä esiintymistilanteessa. Työpajan ohjaajana toimii näyttelijä Timo Vuento. Osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta teatterista tai näyttelijäntyöstä! Esiintymisvalmennuksen tunteja annetaan 3x75min.

Sekä esiintymisvalmennuksen kurssi että work shop ovat avoimia kaikille instrumentista riippumatta!

E) IMPROVISAATIO

Opettajana Veli Kujala, harmonikka

F) 3v43 ALEXANDER-TEKNIIKKA (1 op) 
Alexander-tekniikka on käytännönläheinen metodi, jonka avulla oppilas oppii löytämään kehon ja mielen välisen tasapainon ja ymmärtämään mielen ja ruumiin välistä yhteyttä. Erityisesti monet esiintyvistä taiteilijoista käyttävät Alexander-tekniikkaa. Viikko Nurmeksen Kesäakatemiassa antaa inspiroivat puitteet työskennellä taiteen ja oman itsensä kanssa. Musiikki ja Alexander-työskentely ovatkin oiva pari tiellä kohti omaa vapaampaa olemista. Alexander-ryhmätunnit ovat kurssin perusta. Tutustumme yhdessä ongelmiimme ja niiden ratkaisuihin. Alexander-tekniikan ryhmätunteja pidetään 3x75min ja lisäksi jokainen kurssille osallistuja saa 30min yksityistunnin.

Alexander-tekniikan kurssin opettajana toimii sellisti Lauri Angervo, joka aloitti F.M.Alexander-tekniikan opiskelun Bremenissä 1995. Hän valmistui Dan Armonin johdolla opettajaksi Berliinissä 2003. Angervo opettaa muusikontyön ohella Alexander-tekniikkaa Suomessa ja Saksassa. Kurssin voi saada hyväksyttyä kurssisuoritukseksi Sibelius-Akatemian Avoimen yliopiston kautta (1 op)

G) 1v23 KAMARIMUSIIKIN HISTORIA (1,5 op) 

Kamarimusiikin historian kurssilla opiskellaan kokoonpanojen ja ohjelmiston historiaa tonaalisen musiikin ns. common practice-aikakaudella 1600-luvulta 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen. Suoritukseen kuuluu luentojen lisäksi kurssimateriaaleihin perehtyminen ja kurssin päättösuoritus. Riittävästi syventymällä kurssi on mahdollista saada hyväksyttyä kurssisuoritukseksi Sibelius-Akatemian Avoimen yliopiston kautta (1,5 op). Kurssin luentoja voi seurata myös passiiviopiskelijana. Opettaja: muusikko, MuM Ville Komppa

H) 1v23 MUSIIKKIANALYYSIA KAMARIMUUSIKOILLE (1 op)

Kurssilla hiotaan teoria- ja analyysitaitojen perusteita erityisesti kamarimusiikkiteoksen harjoittamisen näkökulmasta. Musiikkiteoksen muodon, sävellajien, fraasien ja harmonisen rakentumisen perusteisiin tutustutaan musiikkiesimerkkien kautta sekä kirjallisesti että soittamalla. Tällä teoriakurssilla myös soitetaan! Kurssille osallistumisen edellytyksenä on vähintään musiikinteoria 1 (tai D) -kurssia vastaavat tiedot. Aktiivisella osallistumisella ja tekemällä annettavia lisätehtäviä kurssi on mahdollista saada hyväksyttyä kurssisuoritukseksi Sibelius-Akatemian Avoimen yliopiston kautta (1 op). Lisätehtävien kautta on mahdollista täydentää myös aiemmin kesken jäänyttä Sibelius-Akatemian musiikinteoria 1- tai 2 -kurssia. Opettaja: muusikko, MuM Ville Komppa 

SIBELIUS-AKATEMIAN AVOIMEN YLIOPISTON KURSSIT (F, G JA H)

Kurssit kuuluvat Sibelius-Akatemian Avoimen yliopiston ohjelmaan ja niistä voi saada opintopisteitä. Kurssille voi osallistua myös passivioppilaana. Avoimen yliopiston rekisteröintimaksu on 20 € / kurssi (ei koske Sibelius-Akatemian opiskelijoita!).

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram