Lilli Maijala, alttoviulu

Lilli Maijala on keskieurooppalaistunut Sibelius-Akatemian alttoviulumusiikin lehtori. Tukikohdastaan Amsterdamista hän suuntaa paitsi opettamaan, myös musisoimaan festivaaleille kuten Peasmarsh Chamber Music festival, Oslo Kammermusikkfestival, IMC Prussia Cove, Festival Resonances, West Cork Chamber Music Festival ja Musikdorf Ernen. Hänet voi nähdä myös orkestereiden vierailevana äänenjohtajana vaikkapa Bernissä, Amsterdamissa tai Helsingissä.
Viime vuosien solistiprojekteja ovat olleet P. H. Nordgrenin konserton levytys basisti Olivier Thieryn, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin ja Juha Kankaan kera levy-yhtiö Alballe sekä Lauri Kilpiön alttoviulukonserton kantaesitys Jyväskylä Sinfonian ja Ville Matvejeffin kanssa. Keväällä 2020 tallentuu levylle Peteris Vasksin alttoviulukonsertto Tallinnan kamariorkesterin huomassa, edelleen Alban ja Juha Kankaan myötävaikutuksella. Muita solistikumppaneita ovat olleet mm. Tapiola Sinfonietta, Helsingin kaupunginorkesteri, Pori Sinfonietta, Oulu Sinfonia, Lapin kamariorkesteri, Folkwang Kammerorchester Essen, Sinfonia Lahti ja Camerata Salzburg. 
Lilli on onnekas saadessaan soittaa Anthony Marwoodin, Truls Mørkin, Liza Ferschtmanin, Alasdair Beatsonin, Alexander Melnikovin ja Lisa Batiashvilin kaltaisten muusikoiden kanssa. Tärkeä osansa on ollut Jousia Ensemblella, Jousia-kvartetilla sekä Patricia Kopatchinskajan, Pekka Kuusiston ja Pieter Wispelweyn muodostamalla quartet-labilla, joka oli nimensä mukaisesti kvartettisoiton rajoja kokeileva yhtye.
Muusikoksi Lilli on kasvanut Oulussa kansanmusiikin kyllästämän lapsuuden, musiikkiluokkien, konservatorion ja Oulu Sinfonian sylissä ja edelleen Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Sitä seurasi merkittävät vuodet saksalaisessa nuhteessa ja täydentäviä opintoja Skandinavian niemimaalla, välillä kilpailuja koluten mm. ARD-kisan ja Pohjoismaisen alttoviulukilpailun kärkikahinoita myöten. Tärkeimpiä opettajia ovat olleet Teemu Kupiainen, Diemut Poppen sekä Lars Anders Tomter. Ehkä eniten Lilli on kuitenkin oppinut itse työn kautta, soittaen, opettaen, kuunnellen, suurimpana muusikkouden mullistajana suolikielet ja historiallisten esityskäytäntöjen näkökulma. Unohtamatta keskusteluja kollegoiden kanssa.
Eläkkeellä Lilli haaveilee viettävänsä päivänsä Mozartin ja fortepianon parissa. Toistaiseksi hän inspiroituu Suomen Kulttuurirahaston omistaman Jean-Baptiste Vuillaume -alttoviulun kirkkaudesta ja Jacques Fustier’n rakentaman soittimen suolikielten tummuudesta.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram